Saturday, May 22, 2010

Phobaeticus chani @ belalang stik

Salam,

baru-baru ni, rakan aku yang bertugas di perbatasan (bkn askar, tp cikgu..hehe) di kawasan pedalaman dan yang paling terpencil di Malaysia: Saliliran, Sabah telah meng"upload" gambar-gambar cantik dan menarik tentang organisma yang telah dijumpai....bagus Juhari..masih mempraktikkan sampling walaupun kau sudah lama meninggalkan bidang yang kite pernah ceburi dulu sewaktu undergrad...

Jangan takut melihat gambar di atas kerana itulah kawanku yg bertugas di perbatasan membina batas-batas ilmu untuk menyemai ilmu pengetahuan untuk anak muridnya....(ayat power)..


Antara gambar-gambar organisma yang paling aku tertarik ialah belalang stik atau Phobaeticus chani. Makhluk ini amat unik kerana ia dikategorikan sebagai insect yang paling panjang sehingga mencapai 57 cm length.....hebatkan?...


The picture above: Credit to google.com

Gambar di atas ialah gambar belalang stik...bukan yang berjambang tu ek..yang mcm ranting kayu tu.....Cantik kan?unik sungguh....

Nak tau more info tentang insect yang unik ini, sila klik link di bawah:

http://en.wikipedia.org/wiki/Phobaeticus_chani


Ni la belalang stik yang dijumpai oleh Juhari @Joe yang berada di perbatasan itu....serangga ini pulak begitu istimewa sbb hanya boleh dijumpai di Kepulauan Borneo sahaja terutama di Hutan Kalimantan dan Hutan di Sabah...so, Joe mmg the lucky laki la sbb dier dapat menerjah serangga ini...Sebenarnya, banayk lagi species-species aneh tetapi menarik yang belum diselongkar dari Hutan Banat di Sabah Sarawak tu....Sesungguhnya alam yang kita diami ini sungguh misteri...Inilah menggambarkan kebesaran dan keagungan Penciptanya.....

*Spesis baru ini sebenarnya telah ditemui pada Oktober 2008 dalam projek Jantung Borneo (Heart of Borneo) oleh WWF dengan kerjasama dari negara Indonesia, Malaysia, dan Brunei.

2 comments: