Wednesday, November 24, 2010

Rangkuman saja

Salam,

Aku wat entry lebih kurang cam snippet la...rangkuman aje..x da topik yg spesifik utk ditaip di blog ni.....ni ape yang aku tgh fikir pada hari Rabu, 24 Nov 2010 bersamaan pukul 1030 malam...

1.terkejut juga dengar berita (Rabu, 24 November 2010) tentang kedua-dua negara KOREA ini..Korea S sebauah negara maju dan kini menghadapi tekanan peperangan dengan jirannya, Korea U..harap-harap tak berlakulah sbb banyak implikasinya nanti..terutama dalam ekonomi..semua maklumkan Korea S kan sebauh negara maju. Selepas ni, nak tgk movie Made In Korea pun x dpt dah..hehe

2. Sukan Asia yang ke??...(sori, x update sangat Sukan Asia kali ni)....tahniah kepada Nicol David kerana memenangi emas untuk squash wanita....beliau memang hebat...nak tau juga apa rahsia beliau kerana sangat super duper (menunjukkan betapa terernya) konsisten dalam setiap game..boleh dibilang dengan jari berapa kali jer beliau tewas..(ntah, aku pun x tau)..begitu juga dengan atlet lain seperti Azizulhasni Awang dll.....well done!.tapi yang paling menarik ialah SKUAD HOKI LELAKI NEGARA yang layak masuk final..ni mesti tonton!!

3. Aku berjaya memiliki laptop baru..walaupun hanyalah berjenama cikai, HP, tapi ok lah tu kan...hehe...aku amat meminati brand HP kerana design nye kot...nampak classy..dan sebelum ni jugak, aku memiliki laptop compaq...mungkin sbb dh get used to the brand kot...senang nak cari driver compared to other brands..yang penting kali ini specs nya agak bagus..intel core i5, ade kad grafik( laptop lama tarak) dan window 7 genuine...siap dapat 23 free gifts (walaupun aku rasa thosed things are not necessary).Anyhow, laptop ini tujuan yg paling utmost skali ialah untuk pnp (pengajaran dan pembelajaran) di sekolah..senang nak ajar guna laptop..murid pun cepat faham..so skang dh ade 2 laptop, bleh la bermaharajalela download, main game and bla bla bla...

4.cuti adalah bosan...seriously boring to the max....kalau cikgu lain mungkin suka dengan "holi day" ni, aku against this crap....bayangkan la selama 50 hari lebih (sori aku x mau amik tau brape hari pun) tanpa berbuat ape2 selain makan minum main tgk tv, internet...fuh, bosan banget!internet telah menyelamatkan aku drp pengsan kebosanan...(by the way, tv is so dull nowadays).takkan aku nak jadi mat rempit kot cuti lame2 ni..takpun jadi kaki lepak...sorry!
so i have to manage my days so that it will be fulfilled with useful events..terpaksa la spend money pegi makan angin....(but it's worth it)

5. Ntah kenapa aku jadi benci sgt dgn surat khabar arus perdana skang..rasa mcm nothing lor....sikit2, politik...(tak mau elaborate pjg2)

so, kesimpulannya saya sangat bosan!sekian, terima kasih

Saturday, November 20, 2010

Cuti


Salam,

Itulah untungnya menjadi guru...sejak memasuki alam persekolahan sehinggalah bekerja sebagai guru, cuti hujung tahun memang dapat dinikmati sepenuhnya...tetapi, kalau terlalu lama boleh jadi bosan tahap gaban....(standard piawaian yang paling tinggi)..

Tapi, tahun 2010 ni telah memberikan aku banyak kegembiraan kerana usaha yg telah dilakukan membuahkan hasil...antaranya ialah keputusan UPSR baru-baru ini.....harap-harap, tahun depan akan bertambah cemerlang, gemilang dan terbilang.....


Gambar di atas menunjukkan wajah2 ceria murid-murid sekolahku yg telah mendapat 5A.27 org kesemuanya..meningkat kepada 9 org berbanding tahun lepas...hope u guys will succeed in your future life...

*Biasalah kalau murid dapat score cemerlang, org akan kata itu semua sebab murid tu pandai. tapi kalau sebaliknya, ia salah guru.Tak pandai mengajar...adat la tu kan...;p





Friday, November 5, 2010

flood

Salam

Recently, headlines of local newspapers portray about the victims of floods in the two northernmost states in Peninsular Malaysia, Perlis and Kedah...while the flood in Perlis is subsiding (until 4/11/2010), the flood in Kedah is worsening and expected to be "more harmful"following to weather forecast..this is an annually occasion due to easterly monsoon that basins substantial amount of rain...

Some people might said that this is just because of mother nature or else, is really a natural phenomenon..indeed it happens to complete her cycle...some might said that this is a disaster due to human's misbehavior or wrongdoings/do not oblige/do not worship or "whatsoever" to God.

whatever the interpretations are, every people who is experiencing bad weather have to take safety precautions and avoid to play with flood. within the inundating water, i can see children play delightedly and without parent's surveillance. I'm in daze. yes, may be i am too rigid about this but don't you feel sorry to hear about the death of people because they slipped off the bridge while swimming, died because of they were fishing nearby the river?...it is monsoon season and of course it is really HAZARDOUS..i would rather to be schematic by just staying put at home than playing outside where there are many possibilities to be injured, and the creep one, DIE....

As for safety measure, PARENTS should monitor their kids. every moment is crucial because kids are so agile. they are very excited and awaiting the season to happen..not just the parents, neighborhood also plays major roles as well as parents. if they really want to have fun by swimming or whatsoever, it must be under parent's surveillance to ensure the safety.

people always never take into consideration about it..when it had been happened, then they just realize that they lost their beloved ones..........