Monday, May 31, 2010

Fish (Tak tau nak bubuh tajuk apa)

Salam,

Semalam, sedang melayari internet (bukan bahtera..hehe), aku terdengar akan berita tentang guru-guru di Terengganu diberi insentif atas pencapaian yang membanggakan dalam upsr, pmr, spm (kalau tidak silap)..wah, bagus! ini dikira sebagai penghargaan kerajaan negeri terhadap guru2 mereka.....memang terengganu sangat cemerlang dalam UPSR terutamanya yakni sejak tahun 1998 (kalau tidak silap)sehingga sekarang..ranking no 1 sentiasa..kajian mesti dilakukan dan program2 yang dilakukan oleh JPN Terengganu juga boleh diikuti...tetapi, mungkin murid-muridnya memang bijak-bijak atas faktor pemakanan...mereka makan ikan yang segar setiap hari..tidak sah kalau tidak ada ikan...terutama ikan tongkol (my favourite)

Picture: credit to google.com

Mungkin juga...faktor pemakanan merupakan salah satu faktor penting untuk menjana tubuh badan yang sihat dan minda yang cerdas....mungkin ada pihak dari mana-mana universiti boleh membuat kajian mendalam tentang ini..hihi...selepas ini, murid-murid perlu makan ikan selalu supaya pandai..senang sikit cikgu nak mengajar....:)

Selepas itu, aku terbaca artikel dari The Star Online....tentang seorang guru yang menerima "award" Tokoh Nilam, Encik Alias Ismail iaitu rahsia kekal cergas dan nampak sihat, agile and vigorous.....rahsianya ialah reading and having active sex life..wow!!!..hebat betul cikgu ni....

Picture from google.com

Membaca memang boleh membuatkan kita lebih sihat sebab apabila membaca, kita akan sentiasa berfikir dan cuba berfikir dan melalui pembacaan, mood kita akan menjadi baik....sepatutnya, membaca perlu dijadikan tabiat supaya kita akan menjadi lebih progresif dan maju.....

Having active sex life juga penting tetapi aku tidak pernah lagi experiencing sebab aku masih bujang...heheehetapi melalui pembacaan dalam internet dan buku2, aktiviti seks boleh membuatkan kita menjadi segar, aktif dan mendapat pemikiran yang baik.....well, that's it....

Last but not least, farewell to Mr. Mama @ Mr. Ku Adzrie for his departure,after school holidays.he is going back to his beloved hometown for good after struggling applying to be posted there...well, you know him from his name, Mr Mama, who grew his only daughter up without his wife who is studying in Kedah, afar from him, since she was born until now.....what a man!!!


Tuesday, May 25, 2010

Sunday Event (late update)

Salam,

after about 3 weeks waiting for watching iron man 2, then it came true on last Sunday...late reservation has made us (ecah, aril and me: we were coursemates in 2007) sat in D row which was close to the screen..however, our view was okay and no need to head up....:).. overall, iron man 2 is an interesting and funny movie....i have never been keen to watch superheroes movies unlike iron man 2...it's exceptional...

After watching, we decided to fill the tank in secret recipe...so, we've enjoyed eating brownies cakes and iced chocolate bought by ecah....after never been meeting for almost 1 year, we talked much and chattering like there was nobody around.....but, it's such a relief....

The mouthwatering menu that we had after watching movie.....now, i realized that the brownies cake tastes good.

The part that we laughed half to death was when i told them about my friend who imagined that iron man 2 movie depicted about a man whose job is ironing clothes....hihi


picture:google.com


so, would you like to watch iron man 2 if the poster of that movie is like the above picture?hihi.:)



Saturday, May 22, 2010

Phobaeticus chani @ belalang stik

Salam,

baru-baru ni, rakan aku yang bertugas di perbatasan (bkn askar, tp cikgu..hehe) di kawasan pedalaman dan yang paling terpencil di Malaysia: Saliliran, Sabah telah meng"upload" gambar-gambar cantik dan menarik tentang organisma yang telah dijumpai....bagus Juhari..masih mempraktikkan sampling walaupun kau sudah lama meninggalkan bidang yang kite pernah ceburi dulu sewaktu undergrad...

Jangan takut melihat gambar di atas kerana itulah kawanku yg bertugas di perbatasan membina batas-batas ilmu untuk menyemai ilmu pengetahuan untuk anak muridnya....(ayat power)..


Antara gambar-gambar organisma yang paling aku tertarik ialah belalang stik atau Phobaeticus chani. Makhluk ini amat unik kerana ia dikategorikan sebagai insect yang paling panjang sehingga mencapai 57 cm length.....hebatkan?...


The picture above: Credit to google.com

Gambar di atas ialah gambar belalang stik...bukan yang berjambang tu ek..yang mcm ranting kayu tu.....Cantik kan?unik sungguh....

Nak tau more info tentang insect yang unik ini, sila klik link di bawah:

http://en.wikipedia.org/wiki/Phobaeticus_chani


Ni la belalang stik yang dijumpai oleh Juhari @Joe yang berada di perbatasan itu....serangga ini pulak begitu istimewa sbb hanya boleh dijumpai di Kepulauan Borneo sahaja terutama di Hutan Kalimantan dan Hutan di Sabah...so, Joe mmg the lucky laki la sbb dier dapat menerjah serangga ini...Sebenarnya, banayk lagi species-species aneh tetapi menarik yang belum diselongkar dari Hutan Banat di Sabah Sarawak tu....Sesungguhnya alam yang kita diami ini sungguh misteri...Inilah menggambarkan kebesaran dan keagungan Penciptanya.....

*Spesis baru ini sebenarnya telah ditemui pada Oktober 2008 dalam projek Jantung Borneo (Heart of Borneo) oleh WWF dengan kerjasama dari negara Indonesia, Malaysia, dan Brunei.

Wednesday, May 19, 2010

HUJAN

Salam,

Entri ini bukan berkisar tentang band H.U.J.A.N..tetapi tentang hujan..hehe..Lately, hujan selalu turun dengan lebatnya..itulah rahmat daripada tuhan..Aku ni agak pelik sedikit kerana aku suka hujan..aku suka keadaan dan pemandangan waktu hujan..cantik, tenang, bersih dan bau hujan tu pun aku suka...hehe..pelik kan?

Band H.U.J.A.N pun aku suka..

kerana hujan yang turun dengan lebat semalam lah menyebabkan adapter modem wireless aku dipanah petir..huhu..Confident je x bukak adapter tu waktu hujan lebat....padan muka aku..mujur ada wired modem TM nyer...

Jadi, pengajarannya, kita mestilah menanggalkan soket atau adapter sewaktu hujan yang disertai kilat sabung menyabung....:)

Monday, May 17, 2010

Guru

Salam,

Aku menulis entri ini pada 17 Mei 2010, sehari selepas Hari Guru....Selamat hari guru aku ucapkan kepada semua guru yang ada di Malaysia ini terutama guru-guru yang telah mengajarku..Jasa kalian tetap ku kenang sampai bila-bila...

Ini merupakan pandangan peribadiku tentang pekerjaan guru ini..

- Pekerjaan sebagai guru tidaklah semudah yang disangka kerana tidaklah mudah untuk mencapai objektif pembelajaran yang telah ditetapkan dalam "Rancangan Pelajaran Tahunan" atau "Yearly Plan".Sebagai contoh, subjek Sains..katakanlah guru itu mengajar "water cycle".. (State of Matter)..Seseorang guru itu harus downgrade kan pemikirannya utk memastikan bahawa anak muridnya faham akan konsep yang diajarnya..jika silap "ajaran', maka silaplah ilmu yang diberi..(tanggungjawab itu besar, bukan?)

-Guru berdepan dengan sejumlah bilangan murid yang banyak (bergantung kepada sesebuah sekolah, kadangkala mencecah 1000 atau lebih).setiap hari berdepan dengan sejumlah murid ini dengan 1001 macam karenah..Perasaan guru-guru ini mudah terganggu atau annoyed jikalau murid-muridnya melakukan perkara2 yang di luar jangkaan..Guru banyak bermain dengan perasaan dan emosi...

-Guru juga berperanan sebagai polis di sekolah..menyelesaikan kes2 disiplin, sebagai kaunselor, menasihati dan membimbing murid2.

-Guru mempunyai pelanggan (murid) yang mencapai sehingga 40 orang dalam satu kelas (bergantung kepada sekolah juga)...tanggungjawab guru bukan sahaja mengajar, bahkan mengawal kelas, memastikan kerja rumah yang diberikan siap, mengajar nilai-nilai murni, menjawab soalan yang diajukan oleh murid, memastikan kelas bersih dan lain-lain lagi...katakan seorang guru itu mengajar maksima 7 waktu sehari..bayangkan lah berapa kali dia memasuki kelas dalam sehari dan melakukan benda yang sama pada kelas2 yang berlainan.

-Selain itu, guru-guru sekarang dilihat banyak dibebankan dengan tugas2 yang diluar daripada matlamat asal iaitu mengajar..(ini hanya pendapat)...dengan kertas kerja yang banyak, laporan-laporan yang pada aku tidaklah begitu memerlukan, kursus yang perlu dilakukan dan dirancang oleh pihak sekolah sendiri..(42 jam setahun dan kebanyakannya dilakukan pada hari sabtu kerana kekurangan waktu), program-program tertentu yang kadangkala memakan masa yang lebih (pnp terganggu)...jadi guru semacam tidak menang tangan yang mana hendak dilakukan dahulu selain mengutamakan pembelajaran..itu tidak termasuk tugas2 pengkeranian yang lain seperti mengutip yuran, merekod pembayaran yuran, menulis resit dll.

- Antara cabaran yang terbesar bagi guru sekarang ini ialah disiplin murid..murid-murid sekarang diakui lebih bijak pandai berbanding murid2 dahulu..tetapi dari segi perangai juga, mereka lebih advance dan kurang adab berbanding murid2 dahulu..jikalau ditegur, dilawannya kembali..jikalau didenda atau dirotan, dipanggilnya ibu-bapa pula dan berlakulah pertengkaran antara ibu-bapa dan guru serta pihak sekolah sehingga saman menyaman boleh timbul dan kes polis juga boleh berlaku..jadi, guru tiada pilihan lain seolah2 dikekang..oleh itu, ramai guru tidak dapat melakukan tanggungjawabnya iaitu mendidik dan hanyalah mengajar, mengajar dan mengajar...

- Masa untuk guru bekerja pula memang kurang berbanding dengan penjawat awam yang lain tetapi sesetengah guru terpaksa membawa pulang kerja2 yang tertangguh ke rumah...seperti menanda buku (kalau lewat tanda, dapatlah "complaint daripada pihak ibu bapa), melengkapkan data2 atau fail2 dan merancang pembelajaran untuk hari seterusnya..(menyediakan worksheet dll)...

Ini hanyalah sebahagian daripada pendapat peribadi aku tentang guru..bukan untuk merungut, tetapi sekadar renungan bersama bahawa bukan mudah bergelar guru seperti yang disangka..persepsi orang zaman sekarang suka mengatakan bahawa pekerjaan guru itu mudah dan senang..tetapi ia sebaliknya..setiap kerjaya itu pasti ada kesukarannya..tiada kerja yang
mudah dan senang di dunia ini....

Akhir sekali, selamat hari guru..."GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"

Friday, May 14, 2010

Thomas Cup

salam,

Well, u guys knew that msia team defeated by China 3-0 in the Thomas Cup..whatever it is, congratulation to msia team which have been playing the games hardly and i think they have tried their best to win.but they're just unlucky....we have to accept the fact that The China team is very powerful and unbeatable...
The thing that douse me is, Msia supporters are tend to condemn rather than fully support the team...come on..talk is cheap...be the player and try to play...then feel the bitter that the team have to experience with...It is unreasonable for them to play for fun, to be teased by their own supporters and to belittled by their opponents...

Thomas Cup


To criticize the team is not wrong as long as it is constructive.....not condemning...we just hope that someday, the msia team will seize the thomas cup and bring a proud to our country...and continuously support them.....then, i think they will succeed...

To forget the defeat, let's watch Thomas and Friends....hehe:)


Wednesday, May 12, 2010

Hero Kanak-Kanak Dulu-Dulu

salam,

Rasanya sesiapa yg lahir pada awl thn 80an mesti ingat rancangan tv yg dulu-dulu mcm flashman, maskman, suria perkasa hitam, cybercops, moero attack dan lain-lain.....bile tringat balik, tetibe gelak sorang2....influence cite-cite tu sgt kuat hingga lepas je abis cita flashman tu, ajak kawan-kawan main lawan-lawan....aku slalu jadi flashman merah....hahaha...hero la konon....

Inilah hero2 flashman tu...kene culik makhluk asing pastu pulang ke bumi jadi hero.....aku yg merah tu..haha...maskman plak lebih kurang mcm flashman...siap ade gune simbol tangan sblm jadi maskman tu....



Ni plak salah satu "senjata" maskman...kalau masa bdk2 dulu, rasa kagum tgk mende tu...tp skang nampak kelakar abis...




Yang ni plak polis cyber atau cybercop....x brapa popular sgt la.....yg bestnyer sbb ade heroin cun...hehe..


Yang ni sape tak tau, dier bkn lahir pada tahun 80an atau awl 90an....GABAN!!!.hiappp!!


Dan yg ni mmg hero 80an.....suria perkasa hitam..mmg best.....tgk motor dier...mgancam abis...mata dier pun...hehe....

Tapi cite bersiri moero attack paling nostalgic bg aku...ye la,cite bersiri kan..mmg layan tiap2 ari...kire membesar ngan tgk cite ni..byk lagi cite2 jepun dulu yg best...mmg klasik, cantik, dan layannn....

tapi sekarang, aku dh kurang berminat menonton cite2 mcm ni.. ye la, dh besar kan.....:)....

Tuesday, May 11, 2010

Exam

salam,

this week is so magnificent...perhaps people don't like EXAM and i contradict that 'fact'...haha..not because i'm lazy to teach..but this week is the best for teachers to settle their abandoned works, to complete tasks etc....

pity to my pupils because i still give them homework to do at the eleventh hour...but it's worth it...just to make sure that they are well prepared..i hope they will do at their best....

But they have to think that the two "heaven" weeks await them in June..so nothing to feel sorry for them....:)

Sunday, May 9, 2010

Hari Ibu

Pn. Siti Rodzi & En. Zaman

Selamat hari ibu utk ibuku, Pn. Siti Rodzi Bt. Syed Aziz...semoga berbahagia selalu, dimurahkan rezeki, sihat tubuh badan dan bergembira selalu....pengorbananmu itu tiada tolok bandingannya...

The Used

salam,

I listen to certain songs depend on my mood…for this week somehow,, i don’t get bored at all listening “empty with you” repeatedly by the used…

the guy who introduces the used to me for the 1st time.he is strange..haha

the song is cool and i don’t know why i like it very much….but for sure, berth (the vocalist) has made me turn on…

screaming!!!!

*always practicing screaming in the bathroom*…cool!! haha

MU

salam,

I’m a MU fan….what is MU? definitely Manchester United..and i became the fan of MU since i was 10 yrs..at that time, i can still remember some players who were very impressive notably Eric Cantona of course, Mark Hughes, Ryan Giggs, Steve Bruce, Roy Keane, The best goalkeeper ever, Peter Shmicael (i always wrong in pronunciation) and many more…

the first game i watched that involved MU was with Newcastle utd…and to the surprise, Newcastle Utd was the team which leading the league at that time…MU was at the fifth place……playing at old trafford made MU won 3-1 and since then, MU always won and won….and finally leapfrog all the teams to be on top till the end of the season…

1994 team

it is amazing for me to see MU have won the league trophies since 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008 and 2009..the looming started in 2004 till 2006 where they got some crisis and disputes which eventually settled down and rampant again since 2007 till now..the year that made me feel lamented was in year 1995 when MU was just left 1-2 (i think) points behind blackburn rovers…they lost to west ham in the last game and resulted blackburn as a champion at that time (luckily they have shearer)……

and i think this year will be the same as 1995′s season as they left 1-2 points behind blackburn….and i just hope that MU still have a chance to win both games which seem easy for them to win…to chelsea side, they also have a very big opportunity to be crowned if win against Liverpool and wigan..(liverpool is a lil bit hard)..whatsoever, the chance is still open widely…they lost, they fail to be the champion..that’s it…and for me, of course i hope MU will win both games and chelsea will at least lost one game….no offense to Chelsea fans….;)

Bukit Tinggi

salam,

rancangan utk aku bercuti di bkt tinggi telah lama berada dlm fikiran aku…tgk website dier mmg klassss….cantik dan mcm kt paris walhal kt janda baik jer…hehe..so, plan nk ke bukit tinggi ni sgt la promptly, sembang2 ngan kakak aku, dier pun setuju..trus bukak website, tgk bilik hotel….telefon hotel, trus booking….semudah ABC…..haha…

main entrance, colmar tropicale bkt tinggi...sgt klasik

so, aku dan keluarga bertolak hari ahad (sehari selepas penamaan calon pilihanraya p94 hulu sgor)..hehe..aku ingat sebab masa bertolak ke sana, aku cdg nak ikut jln genting highlands sbb dekat…tp jam giler-giler sbb orang sedang berkempen…haishhhh…aku dengan furiosnya enter PLUS highway, ikut la jln gombak, highway karak, seterusnya sampai la bkt tinggi…memandu kete ke bkt tinggi sangat la best sbb byk selekoh dan naik bukit…

jadi, utk memendekkan cerita, aku tunjuk gambar je la…lagi senang….

ni trail ketika menuju taman jepun...sejuk jgk la walaupun kol 1230 hari...

ni signboard botanical garden..mmg byk tumbuhan yang cantik2...

ni taman dalam colmar tropicale, hotel tmpat aku menginap...

ni aku tgh bergambar di sekitar hotel...hehe..

rumah jepun..aku nak maik gmbr rumah jer tp 2 org pompuan tu x nak berganjak dari situ..lame aku tggu...cess..

waktu awal pagi,mmg mendamaikan..

jadi, kesimpulannya, colmar tropical bkt tinggi ni best jugak la..furthermore, aku ni suka tgk alam semulajadi….mmg fresh and greenery……jadi, marilah bercuti di bukit tinggi:)

Tragis

salam,

sedang aku mengajar tusyen dgn penuh semangat, tiba-tiba rumah blackout. ingat satu kampung aku blackout.tgk rumah sebelah, elok je ade elektrik…lalu aku megambil torch light dan nyalakan lilin…kesian budak2 tusyen tu, terpaksa experiencing pengalaman org2 dulu…belajar dengan lilin jer….sementara dorang buat latihan, aku pun buat la check up circuit breaker…aku pulas butang ON tp menendang balik ke OFF….haish!!! ni x bleh jadi ni..

aku pun p check setiap suis kt umah aku..sume aku tutup (off) kan…..then, cube pulas circuit breaker ke butang ON…yes!berjaya……..ade balik nikmat electricity ni..budak2 tusyen tu pun siap horrrayyy lagi..hehehe…

tiba2, aku terpandang makhluk aneh di satu soket plug kt tv…..mcm biase je makhluk tu aku tgk dalam rumah aku sblum ni…..observe punye observe, tu diaaaaaa,,cicak dengan gaay posing mautnya dalam plug tv..patutla circuit breaker aku menendang……..rupenye salah si cicak ni….huhu..sungguh tragis engkau, cicak…

ni la mayat cicak yg sempat posing maut dalam soket tv aku...

hang gatai nak masuk lubang tu sapa suruh, gmbar hang dh spread kt internet..hehe

tapi, ada gak pengajaran dlm kes cicak maut ni, jgnla handle suis atau plug sesuke hati..beringat dulu sblm kena…terutama, kalau tangan sedang basah……jadi, jaga diri……:)

Handkerchief

salam,

dulu, aku memang tidak suka bawa handkerchief ni….rasa mcm tak jantan sangat la….hehe..lagipun, mana ada kawan2 lelaki aku bawa sapu tangan ke sekolah..tapi, mak aku paksa jugak..katenye, senang nak lap mulut, peluh, hingus…x la nampak kotor..aku pun merelakannya….pelbagai warna handkerchief yang mak aku beli…warna pink pun ade…haish……

sampai la dewasa ni, aku masih bawa handkerchief ni ke mana-mana.rasa janggal kalau x bawa..sebab dah biasa..senang kalau g makan kt luar, x payah nak amik tisu utk lap mulut…

apabila aku melihat aksi anak murid aku yang agak hyperactive ni sampai sweating to death, aku pun hairan..selesa ke dorang mcm tu???sampai basah muka mcm br lepas mandi…parent dorang x terfikir ke nak beli handkerchief utk dorang…haish…..

nampak mcm small matter je benda ni kan…tp, penampilan kene jaga….kalau dh berpeluh2 sampai berbau dalam kelas, tangan aku cepat je nak libas rotan….nampak unhygienic sangat…

eventhough it looks trivial, yet it’s important due to keep us hygiene …so, belilah saputangan…hehhee….

Blogosphere

salam,

this is my first post ever in blogging since stop doing this a year ago..actually nothing to say much in the very 1st post as I’ve ignored my previous two blogs before this….how pathetic those blogs are…I’m so mean….

By putting my friends as my idols who have their own beauty blogs have blown my mind up to create the new one…and i hope this will be last longer….

writing is my hobby..i can write anything i want..but to blogging is not easy actually…it needs time, materials and creativity to do it…the biggest obstacle for me to blogging is, i lack of materials..so the blog would be boring, dull and unimpressive…if i just write whatever i want, may be it won’t fulfill the needs of the readers outside…..(especially my old friends who have started blogging since years and are very expert of this)……

so, piece of mind would be piece of yours too..

till then….