Friday, January 21, 2011

road block



Salam to all,



lama sgt aku abaikan blog ni..password pun hampir lupa..maklumlah, dunia canggih kan..sume benda guna hujung-hujung kuku jer...apa2 application sume based on internet..so bykla password utk sesetengah application mcm emel, tgv, mudah.my dll.....utk blog, aku hampir2 menjerit ketensenan kerana lost....haha...akhirnya, tarik nafas, rilek dgr lagu The Used yang screaming tu, baru bleh ingat blk..ngeeee.......so, aku kene buat list utk password n utk more secured, letak kt tempat rahsia...harap aku x lupa plak mana aku simpan list utk password tu nnt...sigh

macam-macam benda berlaku sepanjang hampir 3 minggu persekolahan..ada yang kelakar, bengang, best dan mixed feeling..tapi biasalah kan..nama pun kehidupan.takkan nak happy memanjang..nanti lost pulak....utk pengetahuan, aku ini amat cerewet (ker?) apabila memandu..aku pantang kalau org lain buat silap sket.....kalau aku takpe lah..LOL..tapi yang ini aku nak highlight kan tentang pemeriksaan polis di jalanraya atau dalam bahasa omputihnya road block...semua pemandu mesti takut kan kalau ada road block...sebab ape?sebab korang mesti dah buat salah..kalau tak salah buat apa nak takut kan?????,,hehe.....

rakyat malaysia skang memang kritikal..maksud aku suka mengkritik. tp bukan semua la...kalau pasal road block, mesti orang akan sumpah seranah kata road block tak guna la, buat sesak jalan la dan pelbagai lagi la kutukan bagaikan dorang je yang betul..try jadi polis skali...n buat road block..baru ko tau apa yang polis2 tu rasa slama ni....aku dulu pun bengang gak tp skang aku lebih rasional..sebab?dengan adanya road block, sebenarnya boleh mengurangkan kes2 melanggar peraturan seperti tidak memakai tali pinggang keledar, tak ada lesen, road tax dan pelbagai lagi..aku rasa sume rakyat malaysia mahu polis membanteras benda2 tu semua kan tapi mereka tidak membantu..sebagai contoh, jika terdapat road block, ada pemandu yang begitu baik hati (ironi sgt) memberi lampu tinggi kepada pemandu lain sebagai sign ada road block..kalau begitu, macam mana polis nak buat kerja..???

akhirnya, polis juga kene hentam balik sbb tak tegas la, malas la...tapi dengan ada org2 yang cetek pemikiran dan maybe berasal dari negara2 kelas ke lapan belas (Ada ke??x kisah lah) mcm ni lah yang menyukarkan kerja polis..kenapa harus baik sgt?kenapa nak tolong org yang tak patuh pada undang2?kenapa berpakat?tapi nak tgk undang2 di msia dipatuhi..itu yang kadang2 aku x phm dengan mentaliti masyarakat di negara kita ni..aku dulu pun slalu bagi lampu pada org lain dan aku tak takut akan road block sbb aku complete....semua ada..siap pakai tali pinggang keledar dan tali pinggang levi's lagi....;p....tapi bila aku fikir balik, alangkah bodoh dan tak bergunanya aku kalau memberi lampu tinggi itu...org lain yang tak patuh undang2 pun selamatkan...elok bebeno la tu....

kepada yang membaca blog yang on off ni, aku rasa korang sume mesti law abiding kan???so, walaupun nampak mcm isu yang aku ckp ni remeh, tapi ini adalah antara faktor penyumbang juga kepada kegagalan penguatkuasaan undang2 jalanraya di negara kita...aku nmpk sekarang, rakyat malaysia semakin ramai yang hanya pandai menghentam dan mengkritik tapi tidak pula membantu utk ke arah yang lebih baik...aku pun bukannya perfect pun...cuma aku rasa perkara ini perlu di highlightkan supaya menjadi pengajaran kepada umum.....kalau berlarutan, sampai bila2 pun undang2 jalanraya di Msia tak akan diambil berat oleh rakyat dan ia menunjukkan mentaliti dan sikap rakyat yang sebenar-benarnya...kannnnnnn?hehe



Sunday, January 9, 2011

AJL 25

Salam to all,

Lama dah aku tak update blog ni..bersawang sgt ni..kene guna vakum baru blh hilang...Malam ni kebetulan semua kerja2 ku dah siap...tinggal nak nonton AJL jer...Sebenarnya aku tak pernah menonton muzik-muzik ni tapi AJL lain sikit..sebab performance dari finalist kebanyakannya tip top dan manthop....hehe..especially bila ada Azlan..mantap siot suara beliau....tapi bila beliau bercakap, suara halus n kecik jer...hehe...dan lagu yang paling terkesan pada aku ialah Laguku Untukmu..memang aku dgr lagu ni hari-hari...(dulu la).....

Lagi satu pilihan aku ialah Faizal Tahir, Hanyut..ntah kenapa bila dgr lagu dari beliau ni, aku rasa syahdu sikit...muzik dier pun sedap jer..suara apatah lagi.manthop...dulu, aku tiap-tiap hari (lagi sekali) dgr lagu beliau terutama Sampai Syurga....

Akhir sekali favourite aku ialah Black...walaupun hitam, hehe tapi suara beliau mantapppp....(ayat sama jer)...mmg best dan tinggi..(x tau berapa meter)....kira setaraf dgn Azlan tapi Azlan lagi mantap kot...;p......so, ketiga2 org ni ialah lelaki yang memiliki kualiti suara yang bagus dan lagu pun okay....so tak kisah la kalau salah sorang menang....hehe..tp aku rasa Yuna is a very strong challenger....walaupun lagunya slow, tp ia melodious..aku suka gak ngan lagu tu......tp suara tak tinggi..x berapa syok..aku suka lagu2 yang bernada tinggi..baru mencabar bile karoke nnt..mencabar sampai jadi tak sedap bila nyanyi...haha...




Sunday, January 2, 2011

Tahun Baru

Salam to all,

Akhirnya, inilah entri pertama aku di tahun baru ini....perlu ke mention camtu?signifikan sgt ker anjakan dari tahun 2010 ke 2011?..hanya pada nombor saja kannn?hihi..tapi, signifikannya ialah kita semua bermula dengan yang baru pada setiap 1 haribulan Januari...(mengikut kalendar Gregory)..Sebagai contoh, aku sendiri...setelah memilih profesion perguruan ini, aku juga tidak terkecuali untuk membeli kasut baru, baju baru dan sebagainya lagi mengalahkan murid2 pulak.;p..tapi itu hanyalah benda2 yang trivial kita buat sempena tahun baru..yang lebih penting sekali ialah azam kerana dengan azamlah kita terdorong untuk mencapai apa yang kita inginkan..

Dengan bermulanya tahun baru ini, segala apa yang aku rancangkan, harap-harap berjaya terutama dalam kerjaya aku sendiri.....azam yang lain tu biarlah menjadi rahsia aku sendiri...dan sebenarnya, aku sgt risau dengan politik negara kita sekarang...(tiba-tiba)....boleh ker out of topic ni....;p

Kita ialah apa yang kita fikir..so, aku harap u guys berjaya mencapai apa yang korang inginkan plus berusaha dan bertawakal....jangan berazam je lebih, tapi habuk pun tarak...azam nak jadi hensem, tapi tak nak berusaha untuk menjadi hensem...haha.....





Thursday, December 30, 2010

Harimau Muda

Salam to all,

superb!fantastic!hebat giler!mantap!keeper cam muke korean!....hehe..itulah kata-kata yang terluah apabila Malaysia berjaya menjadi juara Piala AFF Suzuki 2010..kata-kata yang keluar daripada mulut aku pula ialah:hebat btol jurulatih tempatan! dan yang kedua: Keeper msia cam muka korean..;p..ya!aku mmg tabik spring toing toing kepada jurulatih Msia, Rajagobal, kerana dpt membentuk skuad muda yang mantap...Aku sendiri tidak berapa minat utk mengikuti perkembangan kejohanan ini berbanding dengan EPL..tambahan pula selepas kene ganyang ngan indonesia 5-1, membuatkan aku langsung membabaikan sahaja pasukan Harimau Muda ini..hehe..terukkan aku.tak support team Msia langsung...malahan, menyokong pasukan syaitan merah yang akhir2 ini telah menjadi pakar seri sekarang..asyik2 seri..geram btol!tp still leading kan...as long as dier leapfrogg Chelsea, it's okay....haha..jgn marah Chelsea fans..

But, ini baru dlm kelompok ASEAN...aku harap, mereka akan sustain dan tingkatkan lagi mutu permainan agar dpt menjadi juara Asia pulak..sape tau kan...aku pun tak tau..;p..ape2 pun bleh terjadi..tapi FAM kene la atur strategi baru dan kurangkan politik dan birokrasi dlm pentadbiran..jgn cepat puas hati dengan pencapaian ni...apa nak lagi?fans Msia very supportive lebih-lebih lagi dr kelantan...lagi satu, kekalkan jurulatih Rajagobal..jgn bagi dier sain kontrak dengan liverpool plak.dgr cite Benitez pun dlm keadaan genting skang..kalu tak perform pasni, habislah dierr..masakla....;p

Rasa bangga lak..kalau la masuk world cup kan?hehe

Kepada fans Msia pulak, sokongan yang diberikan jgnlah pulak bermusim.bila team Msia down,kondem kaw-kaw punyer!tak baik la kan..contoh yang baik, EPL...tgk Liverpool (kesian dorang taun ni,,hehe).walaupun terumbang ambing, tp supporters dorang sgt kewl..stadium still penuh..



Ramalan sotong Paul ttg final Piala Suzuki sblm dier meninggal..btol kan?hihi..

So, aku akan cuba pupukkan semangat yang kuat terhadap pasukan harimau muda..harap dorang performe lagi mantappp kaalu boleh smpi ke piala dunia...masuk final lawan brazil..hehe

Tuesday, December 28, 2010

Inception momoningkan

Salam to all,

Mendengar komentar daripada rakan-rakan tentang keberahian menonton inception, (bukan berahi ke arah filem biru), maka, aku pun teruja utk mendownload cerita berkenaan. kualiti filem yang di donwload agak memberangsangkan..risau pulak aku cerita tentang donwload ni..yela, sejak isu illegal downloading ni dibangkitkan...tak pasal-pasal aku kene tangkap...;p..tapi kalau aku download berbayar tu kira illegal ker?rm 25 per month..korang ade?hehe..

ok..berbalik tentang cerita tadi, aku telah set kan masa yang paling sesuai untuk menonton cerita berkenaan dan masa tersebut telah dirahsiakan...hehe..tempatnya ialah di kamar tidurku yang paling kondusif dan selesa di dunia ini...maka, penuhla segala jenis jajan (makanan ringan yang agak berat dari segi kalorinya) sebagai gigit-gigit @ kunyah-kunyah sewaktu menonton...Buat pengetahuan semua, kalau aku menonton movie, aku akan pastikan semua kerja2 lain siap dan aku betul2 feel leisure at the time..then, baru nonton....

So, aku pun klik pada cerita berkenaan dan menontonlah aku....sehingga ZZZzzzzzZZzzzz sekejap.....MasyaAllah, tak fahamnye cerita tu...mmg english subtitle included tp jalan ceritanya boleh membuatkan otak aku terpeleot..oh lupa, subtitlenya juga very hard coded...inilah cerita yang membuatkan aku rase gelisah sampai susah nk tidur kerana tidak puas hati tak dapat memahami jalan cerita berkenaan..

Sekadar aku faham, cerita itu tentang mimpi yang dicreatekan oleh satu agensi utk menumpaskan lawan atau penjahat (yeke)....so, org yang disyaki akan ditidurkan dan dimimpikan..dala mimpi tu plak ade mimpi lagi..waaaaaaaaaaaa...nak nangis aku dibuatnye..so aku decide nak nonton lagi filem itu smpi faham walaupun otak cramped....haha...wish me luck...


By the way, happy new year to all..may all your wishes come true

Saturday, December 25, 2010

Seksualiti

Salam to all,

Baru-baru ini, hangat diperkatakan tentang seorang lelaki Melayu beragama Islam yang mengakui bahawa dia ialah seorang Gay..bagi aku, ia tidaklah mengejutkan kerana ramai lagi lelaki di luar sana berstatus Gay tetapi pengakuan lelaki ini memang dianggap berani...walaupun apa yang diperkatakan oleh beliau benar @ mengakui dengan sejujur hatinya @ very liberal, beliau harus kembali kepada ajaran Islam yang begitu mengutuk sekeras-kerasnya perilaku di luar tabii ini..dan aku rasa, kita tidak boleh meliberalkan agama.apa yang sudah tertulis itu adalah benar dan fitted dan tidak boleh diluaskan dengan konteks "peredaran zaman"..tapi aku masih berharap yang beliau maksudkan ialah menjalani gaya hidup gay dari konteks cara pemakaian yang dilihat agak moden dan metroseksual...;p

- harus diingat agama tidak boleh diliberalkan mengikut sesuka hati-

Wednesday, December 22, 2010

Pengalaman Dengan ETS

Salam to all,

baru-baru ini, aku berpeluang merasa menaiki keretapi ETS (Electric train System) yang baru dilancarkan pada pertengahan tahun ini..so, disebabkan aku amat suka dengan kelajuan, terdetik rasa di hati utk menaiki ETS ni..16/12/10, aku ke KL utk menghadiri mini gathering bersama rakan2 course mates aku dengan menaiki ETS.

Inilah dier coach ETS


Perasaan aku:
- sungguh excited kerana dengar khabar, perjalanan dari Ipoh-KL hanya 2 jam
- sungguh excited kerana dengar khabar train ini sgt bagus, efektif, dan x mencemarkan alam sekitar
- sungguh nervous kerana tak pernah experienced it before this.

So, aku ke KL dengan menaiki train dari stesen Ipoh pada pukul 1400..untuk pengetahuan semua, train yang aku naiki ni ialah train express which means hanya berhenti di 4 buah stesen shj iaitu Batu Gajah, Kampar, Tapah Road dan Tjg. Malim..yang transit lebih drp 4 stesen ETS berhenti.
Suasana di Stesen Ipoh ketika 17 minit sebelum train bertolak (ETS ke KL,sebelah kiri)

Melangkah masuk shj, aku lihat coachnya agak cantik dan menarik..semuanya look perfect la...kira OK la...ruang tempat duduk yang selesa, ruang kaki yang roomier, siap ade pramugari lagi (tak tau nk guna istilah apa, yang tukang check tiket tu)...cantik2 blaka..hihi..overhead compartment pun besar...ade tv lcd tp one coach, one tv la....ade mini lounge but not open...mungkin x lama lagi...so, overall ade 6 coaches which labeled with A-F..Announcemet yang clear, perfect and okay..


Seat dalam ETS, boleh tahan selesa

Gambar diambil menggunakan kamera yang dh built-in dlm seat...;p

Kesimpulannya,

- ETS amat selesa, senyap (bunyi railway kot yang bising skit) dan cantik

Cuma ada beberapa points yang bagi aku kurengg sket

- Train ini tidaklah begitu laju (140 km/j)..waktu aku naik, kelajuan maksimum hanya 143 km/j and ade display kt tv lcd
- Waktu arrival sebenar tidak telly dengan waktu arrival yang dicatat di tiket..aku sampai kl (bandar tasik selatan) 10 minit lewat...so, my trip took almost 2 hrs and 30 minutes...for your info, aku balik Ipoh naik bas transnasional dari bukit Jalil-Ipoh transit Jalan duta, Bertolak pukul 0830 dan sampai pukul 1115..(2 jam 45 minit).....in comparison, not too differential.
- kelajuannya tak sustain, sekejap perlahan, sekejap laju...kadang2 tv off kejap pastu on balik..
- sepanjang dr Ipoh-Kl, tv hanya memaparkan cerita kartun yang berulang kali (mungkin kebetulan aku naik, tak ada cerita lain nak pasang)
-Harga tiket dari Ipoh- BAndar Tasik Selatan ialah RM31 (promotional price) dan mungkin akan naik lagi menjelang Februari 2011..

Kalau difikirkan balik, naik bas lagi berbaloi kot. Sbb, Ipoh - Kl dengan bas mengambil masa 2 jam 45 minit dan train 2 jam 25 minit..so, byk beza....tambang bas pula, dari ipoh-kl rm 17.40 manakala train RM30......hehe...nak kasik lagi berbaloi dengan menaiki train, increase lagi speed smpi 200km/j....baru la ngancam....itu jer.....;p

Kalau difikirkan balik, banyak pulak bas eksiden lately ni....huhu..so, yang paling baik, naik kete sendiri...puas hati....

Sekian...